Четвер, 25.04.2024, 11:46

Управління соціального захисту населення Турійської РДА


Головна Мій профільРеєстрація ВихідВхід
Ви увійшли як Гість · Група "Гості"Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту
Наше опитування
Чи задоволені Ви якістю надання соцпослуг працівниками Турійського терцентру
Всього відповідей: 56
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
 
Головна » 2013 » Липень » 23 » РОЗ'ЯСНЕННЯ МІНСОЦПОЛІТИКИ ЩОДО ОРГАНІЗАЦІЇ ОЗДОРОВЛЕННЯ ГРОМАДЯН, ЯКІ ПОСТРАЖДАЛИ ВНАСЛІДОК ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ, У ТОМУ ЧИСЛІ ДІТЕЙ
08:33
РОЗ'ЯСНЕННЯ МІНСОЦПОЛІТИКИ ЩОДО ОРГАНІЗАЦІЇ ОЗДОРОВЛЕННЯ ГРОМАДЯН, ЯКІ ПОСТРАЖДАЛИ ВНАСЛІДОК ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ, У ТОМУ ЧИСЛІ ДІТЕЙ

І. Загальні положення

Пунктом 7 Порядку передбачено вичерпний перелік документів, який подається постраждалими особами чи батьками потерпілих дітей для взяття на облік для забезпечення санаторно-курортною путівкою чи путівкою на відпочинок. Вимоги щодо подання документів, не передбачених цим пунктом Порядку, або повторного подання, поновлення документів, передбачених цим пунктом Порядку, не відповідають законодавству.

Довідка місцевого органу соціального захисту населення за місцем реєстрації постраждалої особи або потерпілої дитини про те, що вона не перебуває на обліку для забезпечення путівкою за місцем реєстрації, для взяття на облік за місцем проживання, що є відмінний від місця реєстрації, складається у довільній формі з вказівкою на те, для якого місцевого органу соціального захисту населення особа буде взята на облік. Така інформація повинна бути відображена у письмовій заяві особи, на запит якої видається довідка. Місцевий орган соціального захисту населення за місцем реєстрації особи видає таку довідку для взяття особи на облік тільки в одному місцевому органі соціального захисту населення за місцем проживання. Напр.: особа звертається до місцевого органу за місцем реєстрації (Вишгодорський район Київської області) з заявою „Прошу надати довідку про те, що я, ПІП, не перебуваю на обліку для забезпечення санаторно-курортно путівкою чи путівкою на відпочинок  у 2014 році відповідно до Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” для взяття мене на облік за місцем проживання -  у Сарненському районі Рівненської області.” Місцевий орган соціального захисту населення Вишгородського району Київської області надає довідку „Довідка видана у тому (чи даною довідкою підтверджується), що ПІП особи не перебуває на обліку для забезпечення санаторно-курортно путівкою чи путівкою на відпочинок  у 2014 році відповідно до Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”. Довідка видана для взяття ПІП особи на обік за місцем проживання  Сарненському районі Рівненської області.”. Видавати таку довідку для взяття особи на облік у двох і більше органах соціального захисту населення забороняється.

Місцеві органи соціального захисту населення здійснюють реєстрацію заяв та облік постраждалих осіб і потерпілих дітей окремо для забезпечення санаторно-курортними путівками залежно від профілю захворювання та путівками на відпочинок у порядку черговості подання заяв, що встановлено п. 9 Порядку. З цього випливає, що окремо ведеться облік осіб для забезпечення їх санаторно-курортними путівками та облік осіб для забезпечення їх путівками на відпочинок. Для осіб, віднесених до категорій 1-4, Законом встановлено позачергове та першочергове право на забезпечення путівками, окрім того, ці путівки по-різному обкладаються податком на додану вартість.

Облік осіб для забезпечення путівками на відпочинок рекомендується вести окремо по типу путівок: 1) для осіб, віднесених до категорії 1; 2) для осіб віднесених до категорій 2-4; 3) для потерпілих дітей у складі груп; 4) для потерпілих дітей разом з одним з батьків або особою, яка їх замінює.

Облік осіб для забезпечення санаторно-курортними путівками рекомендується вести окремо по типу путівок: 1) для осіб, віднесених до категорії 1; 2) для осіб віднесених до категорій 2-4; 3) для потерпілих дітей у складі груп; 4) для потерпілих дітей разом з одним з батьків або особою, яка їх замінює. Кожен тип розподіляти на профілі захворювання для потерпілих дітей – відповідно до наказу МОЗ від 28.05.2009 №364, для постраждалих осіб (дорослих, віком від 18 років) – відповідно до наказу МОЗ від 06.02.2008 №56 та спинальний профіль.

Взяття на облік здійснюється у порядку черговості подання заяв.

Місцеві органи соціального захисту населення ведуть зазначений облік письмово, при цьому самостійно встановлюють кількість книг, журналів, їх форму.

За результатами узагальненої інформації про вибір постраждалими особами санаторно-курортних закладів Міністерством доведено графік заїздів постраждалих осіб для областей на сезони оздоровлення літо-зима. Відповідно до зведеного графіку заїздів разом із видатковою накладною Міністерством надано бланки путівок до санаторно-курортних закладів на сезон оздоровлення літо. Бланки путівок посезонно будуть передаватися для регіональних органів відповідно до графіку заїздів. На підставі такого графіку регіональні органи соціального захисту населення здійснюють розподіл путівок для місцевих органів соціального захисту населення на сезони оздоровлення літо-зима. Місцеві органи видають путівки постраждалим особам та потерпілим дітям у порядку черговості подання заяв. Путівки видаються за профілем захворювання, згідно з яким особа перебуває на обліку. Зважаючи на те, що особа, яка перебуває на обліку за профілем під номером 1, може обрати путівку на сезон оздоровлення зима, путівка такій особі видається після її надходження до початку заїзду. Особа, яка перебуває на обліку за профілем під номером 2, може обрати путівку на сезон оздоровлення літо – такій особі путівка видається відразу до початку заїзду.

Оскільки путівки розподіляються залежно від їх типу та профілю захворювання, їх видача здійснюється так само залежно від типу та профілю захворювання. Путівки відповідного профілю захворювання пропонуються особам, які перебувають на обліку за цим профілем захворювання, у порядку черговості подання заяв. У випадку якщо всі особи, які перебувають на обліку для забезпечення путівками за певним профілем захворювання реалізували своє право на санаторно-курортне лікування, і залишилися невикористаними путівки, такі путівки можуть бути запропоновані особам, у яких цей профіль захворювання є супутньою патологією. Такі путівки видаються так само у порядку перебування осіб на обліку та за їх згоди.

 У бланках путівок відсутня інформація про дату початку та закінчення заїзду, така інформація вноситься посадовими особами місцевих органів соціального захисту населення відповідно до графіку заїздів, наданого Міністерством, при видачі путівки.

 ІІ. Щодо оздоровлення постраждали осіб, віднесених до категорій 1, 2, 3 та 4

Постраждалі особи, віднесені до категорій, 1, 2, 3 та 4, забезпечуються безоплатними та пільговими путівками. Згідно із графіком заїздів та видаткових накладних такі путівки розподіляються на два типи „для осіб, віднесених до категорії 1” та „для осіб, віднесених до категорій 2-4”, мають різну вартість та порядок оподаткування ПДВ.

Путівки типу „для осіб, віднесених до категорії 1” в жодному випадку не можуть бути видані особам, віднесеним до категорій 2-4, і навпаки. Оскільки Міністерство не володіє інформацією про порядковий номер кожної особи, категорію до якої вона належить, а також її право на безкоштовну або пільгову путівку, усі путівки за типом „для осіб, віднесених до категорій 2-4”, надані згідно з графіком заїздів та накладною мають повну вартість.

Видача таких путівок здійснюється у загальному порядку черговості подання заяв, з занесенням до бланку путівки інформації про категорію постраждалої особи, до якої вона належить, та вид путівки „безоплатна” чи „пільгова” з доплатою. Місцеві органи соціального захисту населення видають пільгові путівки для осіб, віднесених до категорій 3 та 4, за умови внесення ними доплати за рахунок власних коштів.

Регіональні органи соціального захисту населення відкривають у органах Казначейства небюджетні рахунки для прийняття коштів доплати за одержання постраждалими особами пільгових путівок. Щомісяця до 1 та 15 числа такі кошти перераховуються регіональними органами соціального захисту населення на не бюджетний рахунок Мінсоцполітики. Реквізити рахунку Мінсоцполітики для коштів доплати: 37118036004117 в Державній казначейській службі України м. Києва, МФО 820172. Отож, постраждалі громадяни не здійснюють перерахування коштів напряму на не бюджетний рахунок Мінсоцполітики, такі кошти мають зараховуватися на небюджетний рахунок регіонального органу соціального захисту населення, і вже потім перераховуватися на рахунок Мінсоцполітики.

 ІІІ. Щодо оздоровлення потерпілих дітей у складі груп

Статтею 13 Закону України „Про оздоровлення та відпочинок дітей” встановлено граничний вік дітей, які можуть перебувати у закладах відпочинку та оздоровлення самостійно. Оскільки Порядком передбачено, що потерпілі діти забезпечуються путівками з урахуванням вимог Закону України „Про оздоровлення та відпочинок дітей”, то при направленні потерпілих дітей слід керуватися такими вимогами до віку дітей. Статтею 28 Закону України „Про оздоровлення та відпочинок дітей” встановлено, що діти можуть прибувати у заклад відпочинку та оздоровлення у складі груп (по 15 осіб).

Отож при видачі путівок для оздоровлення потерпілих дітей у складі груп згідно із  абзацом 2 пункту 5 частини 1 статті 30 Закону посадовим особами місцевих органів соціального захисту населення слід перевіряти, щоб на дату початку заїзду за путівкою, яка видається для оздоровлення потерпілої дитини, мінімальний та максимальний вік такої дитини відповідав абзацу 3 частини 1 статті 13 Закону України „Про оздоровлення та відпочинок дітей”. У випадку не дотримання цих вимог путівка не видається, що передбачено абзацом першим пункту 19 Порядку.

Частиною 1 ст. 28 Закону України „Про оздоровлення та відпочинок дітей” встановлено, що діти, в тому числі потерпілі діти, можуть прибувати до закладу оздоровлення та відпочинку у складі груп з особами, які їх супроводжують. Формування груп дітей та призначення особи, яка їх супроводжує (на групу з 15 осіб – 1 супроводжуюча особа, на кожну групу від 30 до 45 дітей – додатково 1 медичний працівник) здійснюється юридичними особами, якщо їх установчими документами передбачено провадження діяльності з оздоровлення та відпочинку дітей. За багаторічною практикою та згідно зі своєю діяльністю супроводжуючі груп дітей призначаються відділами (управліннями) освіти з числа педагогічних працівників, оскільки групи формуються з дітей шкільного віку. Такі особи призначаються для супроводження дітей під час їх перевезення до або з місця оздоровлення та відпочинку, перебувають у відрядженні та несуть персональну відповідальність за життя і здоров’я дітей до передачі їх працівникам відповідного закладу чи батькам. Витрати на відрядження осіб, які супроводжують дітей, можуть відшкодовуватися за рахунок юридичних осіб, що їх призначили, та інших джерел, не заборонених законодавством. Відповідно до пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 14.04.1997 №323 „Про організаційне і фінансове забезпечення відпочинку та оздоровлення дітей в Україні” встановлено, що супроводжуючим особам за місцем основної роботи зберігається середня заробітна плата, виплачуються добові та компенсуються інші витрати за нормами і в порядку, встановленому законодавством України. Тобто, усі витрати, пов’язані з відрядженням супроводжуючих груп дітей на час їх перевезення до закладу та у зворотному напрямку, несуть юридичні особи, що їх відрядили.

Абзацом 4 пункту 5 цієї ж постанови встановлено, що проїзд потерпілих дітей на оздоровлення в межах України здійснюється за рахунок коштів державного бюджету, коштів місцевих бюджетів та інших джерел фінансування, що не суперечать законодавству. Оскільки наявність супроводжуючих осіб на час перевезення  дітей до закладів та у зворотному напрямку є обов’язковою умовою їх проїзду, без супроводжуючих осіб проїзд дітей заборонений згідно із законодавством (несуть персональну відповідальність за життя і здоров’я дітей під час перевезення), то видатки на проїзд супроводжуючих осіб можуть здійснюватися в тому числі за рахунок коштів державного бюджету, виділених на перевезення груп дітей, за відсутності при цьому інших джерел фінансування.

Витрати, пов’язані з перебуванням осіб, які супроводжують групи потерпілих дітей, у санаторно-курортних закладах та закладах відпочинку здійснюються за рахунок коштів таких осіб або інших джерел, що передбачено п. 22 Порядку. Звертаємо вашу увагу, що підставою для перебування осіб у закладах оздоровлення та відпочинку є путівка. Потерпілі діти у складі груп перебувають у закладах і отримують послуги із санаторно-курортного лікування на підставі путівок, супроводжуючі груп дітей путівками не забезпечуються, а отже санаторно-курортний заклад чи заклад відпочинку не зобов’язаний приймати разом з дітьми осіб, які їх супроводжують, і надавати їм послуги з проживання, харчування та лікування на безоплатній основі. Такі видатки можуть здійснюватися за рахунок коштів таких осіб, коштів юридичних осіб, які направили супроводжуючих осіб, або інших джерел, не заборонених законодавством. Відповідна норма міститься у договорах про закупівлю путівок. Окрім того, відповідальність супроводжуючих осіб за життя і здоров’я дітей припиняється з моменту їх передачі за списком керівникам закладів оздоровлення та відпочинку і з цього ж моменту настає для керівників цих закладів (ч. 6 ст. 28 Закону України „Про оздоровлення та відпочинок дітей”). Отож, утримання супроводжуючих груп дітей за рахунок санаторно-курортних закладів чи закладів відпочинку не передбачено законодавством.

 ІV. Щодо оздоровлення потерпілих дітей разом з одним з батьків або особою, яка їх замінює

Абзацом другим пункту п’ятого частини першої статті 30 Закону передбачено, що потерпілі діти віком до 10 років, забезпечуються путівками на оздоровлення (санаторно-курортними путівками або путівками на відпочинок) разом з одним з батьків або особою, яка їх замінює, за умови, що така особа належить до постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Абзац сьомий пункту 4 Порядку передбачає, що потерпілі діти забезпечуються путівками з урахуванням вимог Закону України „Про оздоровлення та відпочинок дітей”, абзацом 3 частини першої статті 13 якого визначено мінімальний вік, з якого діти (в тому числі і потерпілі діти) можуть перебувати в закладах оздоровлення та відпочинку. Максимальний вік потерпілої дитини, якій може бути надано путівку для оздоровлення разом з одним з батьків, визначений Законом і становить 10 років.

Отож при видачі путівок для оздоровлення потерпілих дітей згідно із  абзацом 2 пункту 5 частини 1 статті 30 Закону посадовим особами місцевих органів соціального захисту населення слід перевіряти, щоб на дату початку заїзду за путівкою, яка видається для оздоровлення потерпілої дитини, мінімальний вік такої дитини відповідав абзацу 3 частини 1 статті 13 Закону України „Про оздоровлення та відпочинок дітей”, а максимальний не перевищував 10 років. У випадку не дотримання цих вимог путівка не видається, що передбачено абзацом першим пункту 19 Порядку.

Крім того, пунктом 10 частини 3 статті 30 Закону передбачено, що потерпілі діти, яким встановлено інвалідність, пов’язану з Чорнобильською катастрофою, забезпечуються путівкою будь-якого виду (санаторно-курортною путівкою або путівкою на відпочинок) разом з одним з батьків або особою, яка їх замінює. При забезпеченні путівкою потерпілої дитини-інваліда належність одного з батьків або особи, яка їх замінює, до постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи не вимагається, оскільки така вимога відсутня у Законі.

Абзац 7 пункту 4 Порядку передбачає, що потерпілі діти забезпечуються путівками з урахуванням вимог Закону України „Про оздоровлення та відпочинок дітей”, абзацом 3 частини 1 статті 13 якого визначено мінімальний вік, з якого діти (в тому числі і потерпілі діти-інваліди) можуть перебувати в закладах оздоровлення та відпочинку. Обмеження щодо максимального віку потерпілої дитини-інваліда, яка може бути забезпечена путівкою згідно із Законом, відсутні. Правовий статус дитини встановлено ст. 6 Сімейного кодексу України, якою визначено, що дитиною є особа до досягнення нею повноліття, тобто 18 років. Тому при забезпеченні потерпілої дитини путівкою згідно із п. 10 ч. 3 ст. 30 Закону мінімальний вік дитини повинен відповідати абзацу 3 частини 1 статті 13 Закону України „Про оздоровлення та відпочинок дітей”, а максимальний не перевищувати 18 років. Максимальний вік потерпілої дитини-інваліда, якій може бути надано путівку для оздоровлення разом з одним з батьків становить 18 років.

Отож при видачі путівок для оздоровлення потерпілих дітей-інвалідів згідно із пунктом 10 частини 3 статті 30 Закону посадовим особами місцевих органів соціального захисту населення слід перевіряти, щоб на дату початку заїзду за путівкою, яка видається для оздоровлення потерпілої дитини, мінімальний вік такої дитини відповідав абзацу 3 частини 1 статті 13 Закону України „Про оздоровлення та відпочинок дітей”, а максимальний не перевищував 18 років. У випадку не дотримання цих вимог путівка не видається, що передбачено абзацом першим пункту 19 Порядку.

 

Абзацом першим пункту 5 частини першої статті 30 Закону (аналогічна норма міститься і у абзаці 6 пункту 4 Порядку) передбачено, що потерпілі діти забезпечуються путівками в тому числі разом з одним з батьків або особою, яка їх замінює, безплатно. Отож, не залежно від того, до якої категорії віднесена постраждала особа разом з якою направляється потерпіла дитина віком до 10 років на оздоровлення, але за умови її обов’язкової належності до будь-якої категорії постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, а особа, з якою направляється дитина-інвалід віком до 18 років не залежно від її належності до постраждалих осіб, доплата за путівку не справляється. Зазначені путівки належать до типу путівок „для дитини”, є безоплатними, а не пільговими.

 

Відповідно до пункту 7 Порядку одному з батьків потерпілої дитини або особі, яка їх замінює, що не мають права на забезпечення санаторно-курортною путівкою відповідно до Закону, послуги з лікування за путівкою для дитини не надаються.

Отож, у випадку забезпечення потерпілої дитини віком до 10 років (згідно із абзацом 2 пункту 5 частини 1 статті 30 Закону) путівкою одному з батьків або особі, яка їх замінює, послуги з лікування за путівкою для дитини не надаються, якщо така особа належить до постраждалих осіб, але не має права на санаторно-курортне лікування – при взятті на облік не подала довідку за формою 070/о, що передбачено аб. 4 пп. 2 п. 7 Порядку.

У випадку забезпечення потерпілої дитини-інваліда віком до 18 років (згідно із  п. 10 ч. 3 ст. 30 Закону) путівкою одному з батьків або особі, яка їх замінює, послуги з лікування за путівкою для дитини не надаються, якщо така особа належить до постраждалих осіб, але не має права на санаторно-курортне лікування – при взятті на облік не подала довідку за формою 070/о, що передбачено аб. 4 пп. 2 п. 7 Порядку, або не належить до постраждалих осіб згідно із Законом.

Оскільки Міністерство не володіє інформацією про обліковий номер у черзі потерпілих дітей, яким видається санаторно-курортна путівка для оздоровлення разом з одним з батьків або особою, яка їх замінює, та право таких осіб на санаторно-курортне лікування, усі путівки, видані для областей, передбачають надання послуг з лікування для обох осіб (для дитини і для дорослого). Посадовими особами місцевих органів соціального захисту населення інформація про надання послуг з лікування для дорослої особи повинна вноситися до бланку путівки при її видачі у кожному конкретному випадку. Напр.: при видачі санаторно-курортної путівки потерпілій дитині разом із матір’ю, яка належить до 3 категорії постраждалих осіб, але не має права на забезпечення санаторно-курортною путівкою (не подала довідку 070/о) у бланку путівки до санаторію ставиться відмітка „дорослий – без лікування”, у випадку надання такої довідки особою ставиться відмітка „дорослий – з лікування”. За відсутності такої інформації у бланку путівки санаторно-курортний заклад не володіє інформацією про комплекс послуг, який повинен надаватися за путівкою, що може призвести до нераціонального використання бюджетних коштів, адже путівки для дорослого з лікуванням і без нього мають різну вартість.

Переглядів: 988 | Додав: УСЗН | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
НАША АДРЕСА
44800, Волинська обл., смт Турійськ, м-н Центральний, 1, тел. (03363) 21562, 21883, 21687, e-mail: tuszn@ukr.net, код ЄДРПОУ 03191957
ОНЛАЙН
АТО
РЕАБІЛІТАЦІЯ
Календар
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Пошук
Архів записів
Корисні посилання
Безкоштовний хостинг uCoz