Четвер, 25.04.2024, 12:43

Управління соціального захисту населення Турійської РДА


Головна Мій профільРеєстрація ВихідВхід
Ви увійшли як Гість · Група "Гості"Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту
Наше опитування
Чи задоволені Ви якістю надання соцпослуг працівниками Турійського терцентру
Всього відповідей: 56
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
 
Головна » 2013 » Жовтень » 2 » ПРО СТАН ДОТРИМАННЯ ЗАКОНОДАВСТВА ПРО ОПЛАТУ ПРАЦІ НА ПІДПРИЄМСТВАХ РАЙОНУ
14:11
ПРО СТАН ДОТРИМАННЯ ЗАКОНОДАВСТВА ПРО ОПЛАТУ ПРАЦІ НА ПІДПРИЄМСТВАХ РАЙОНУ

1 жовтня,  голова райдержадміністрації О. Дишлюк провів апаратну нараду з керівниками структурних підрозділів райдержадміністрації. Про стан дотримання законодавства про оплату праці на підприємствах району проінформував Сергій Хомич – заступник начальника, начальник відділу праці управління соціального захисту населення: 

Відповідно до положення про управління соціального захисту населення райдержадміністрації затвердженого розпорядженням голови Турійської райдержадміністрації, управління забезпечує реалізацію державної політики у сфері соціально-трудових відносин, оплати і належних умов праці.

За статистичними даними станом на 1 вересня 2013 року  заборгованість по заробітній платі в районі відсутня.

Середньомісячна заробітна плата штатних працівників району за січень–червень становить 1835 грн., що становить 74,1% до середнього рівня в області. За рівнем заробітної плати наш район займає останнє місце в області.

Управлінням здійснюється щомісячний оперативний моніторинг середньомісячної заробітної плати штатних працівників.

З початку року проведено 9 засідань робочих груп із забезпечення моніторингу рівня заробітної плати найманих працівників де заслухано 16 керівників підприємств, установ та організацій району.

 З початку року відділом праці проведено 19 перевірок щодо дотримання законодавства про оплату праці. Виявлено 1 порушення з питань своєчасної виплати заробітної плати та 2 порушення дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці. За наслідками перевірок внесено 73 пропозиції щодо усунення виявлених порушень з питань оплати праці. Також матеріали  по ФГ «Поліська родина» та ФГ «Лаванда» направлено до територіальної державної інспекції праці у Волинській області, а по філії Турійська ТзОВ «ВВ Агро» - до районної прокуратури для вжиття відповідних заходів.

Порушеннями законодавства про оплату праці, які дуже часто зустрічаються, є:  виплата заробітної  плати  один  раз  на  місяць,  чим  порушуються  вимоги  ст. 115  КЗпП України та ст. 24 Закону України «Про оплату праці»; в порушення вимог ст. 106, 107, 108 КЗпП України не проводиться оплата праці в надурочний час, у святкові і неробочі дні та у нічний час в підвищеному розмірі. При звільненні працівників, в день звільнення не проводиться виплата всіх сум, що належать працівникам при звільненні,  чим порушуються вимоги ст. 116 КЗпП України «Строки розрахунку при звільненні», а у зв’язку із затримкою виплат належних працівникам сум при звільненні не проводиться оплата середнього заробітку за весь час затримки по день фактичного розрахунку, чим порушуються вимоги ст. 117 КЗпП України.

Згідно ст. 96 КЗпП України «Про оплату праці», формування тарифної сітки (схеми посадових окладів) провадиться на основі тарифної ставки робітника першого розряду, яка встановлюється у розмірі, що перевищує законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, та міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень розмірів тарифних ставок (посадових окладів), проте встановлення посадового окладу на рівні мінімальної заробітної плати всім працівникам включаючи і керівника – має міссце в більшості господарств району. Дане порушення суттєво впливає на рівень середньомісячної заробітної плати.

     За оперативними даними, станом на 1 вересня 2013 року на території району не має підприємств, установ та організацій,  де рівень середньомісячної заробітної плати штатного працівника менший рівня мінімальної заробітної плати. 

            Відповідно до покладених завдань, управління аналізує ситуацію щодо стану справ з укладення колективних договорів на підприємствах, в установах, організаціях, забезпечує в межах своїх повноважень дотримання законодавства з питань колективно-договірного регулювання соціально-трудових відносин та здійснює реєстрацію, облік та зберігання колективних договорів, змін та доповнень до них.

З початку року в управлінні зареєстровано 49 колективних договорів, змін і доповнень до них. Всього в районі укладено 111 колективних договорів, що становить 95.4% від загальної кількості підприємств, установ та організацій.

            При реєстрації колективних договорів спеціалістами відділу праці вносяться пропозиції щодо проведення положень колективних договорів у відповідність з нормами чинного трудового законодавства, Генеральної, регіональної та галузевих угод, а також постійно здійснюється аналіз стану нормування праці, встановлення мінімальних гарантій в оплаті праці та строків виплати заробітної плати. 

          При здійсненні перевірок працівниками відділу праці, обов’язково перевіряється наявність колективного договору та відповідність його положень чинному законодавству. Найбільш характерними порушеннями в колективних договорах є невідповідність положень колективних договорів Закону України "Про внесення зміни до статті 23 Закону України "Про оплату праці” від 21 лютого 2006 року № 3448-ІV (30% виплата заробітної плати натурою) та ст. 24 Закону України "Про оплату праці” – строки, періодичність та місце виплати заробітної плати (встановлення розміру зарплати за першу половину місяця).

            Так як колективний договір є основним документом, що регулює відносини власників та найманих працівників, то при відсутності колективного договору на підприємствах, які мають права юридичної особи проводиться роз’яснювальна робота, та рекомендується звернути увагу на ст. 11 КЗпП України та на ст. 15 Закону України „Про оплату праці”.

Колективний договір, укладений з дотриманням чинного законодавства і з урахуванням реальних можливостей підприємства, сприяє стабільності, високопродуктивній діяльності підприємства, створенню надійної основи соціального захисту працівників, уникненню трудових конфліктів та соціальної напруги в колективі.

З початку поточного року поточного року в районній газеті «Народне слово», спеціалістами відділу праці, опубліковано 6 статей-роз’яснень щодо застосування законодавства про працю.

З метою більш оперативного інформування населення з питань, що відносяться до компетенції відділу праці, надання допомоги у практичному застосуванні окремих положень законодавства про працю нами створено веб-сайт управління соціального захисту населення Турійської райдержадміністрації за адресою: http://turuszn.ucoz.ua/ . В меню сайту розміщено розділ «Питання праці», де ще додатково є 7 підрозділів, а саме:

·        Нормативно-правова база;

·        Все про відпустки;

·        Атестація робочих місць;

·        Повідомна реєстрація колдоговорів;

·        Альтернативна (невійськова) служба;

·        Суміщення та сумісництво працівників державних підприємств, установ і організацій.

За час існування сайту (з травня поточного року) вищезазначеними розділами скористалося 794 відвідувачі.

Переглядів: 897 | Додав: УСЗН | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
НАША АДРЕСА
44800, Волинська обл., смт Турійськ, м-н Центральний, 1, тел. (03363) 21562, 21883, 21687, e-mail: tuszn@ukr.net, код ЄДРПОУ 03191957
ОНЛАЙН
АТО
РЕАБІЛІТАЦІЯ
Календар
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Пошук
Архів записів
Корисні посилання
Безкоштовний хостинг uCoz