Субота, 20.04.2024, 05:07

Управління соціального захисту населення Турійської РДА


Головна Мій профільРеєстрація ВихідВхід
Ви увійшли як Гість · Група "Гості"Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту
Наше опитування
Чи задоволені Ви якістю надання соцпослуг працівниками Турійського терцентру
Всього відповідей: 56
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
 
Головна » 2013 » Жовтень » 14 » ПРО НЕГАТИВНІ НАСЛІДКИ НАЙМАНОЇ ПРАЦІ БЕЗ ОФОРМЛЕННЯ ТРУДОВИХ ВІДНОСИН
11:47
ПРО НЕГАТИВНІ НАСЛІДКИ НАЙМАНОЇ ПРАЦІ БЕЗ ОФОРМЛЕННЯ ТРУДОВИХ ВІДНОСИН

Відповідно до Конституції України людина, її життя та здоров'я, честь та гідність, недоторканість визнаються найвищою соціальною цінністю. Кожна людина має право на працю, тобто можливість заробляти собі на життя роботою, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. На превеликий жаль, останнім часом все частіше приходиться зустрічатися з таким ганебним явищем, як використання найманої праці громадян без оформлення трудових відносин.

   Основними причинами виникнення цієї проблеми є не вміння громадян користуватися правами, закріпленими у Конституції України, недостатній рівень правової освіти, відсутність правосвідомості та поваги до Закону, як у найманих працівників, так і у роботодавців.

Від неналежного оформлення трудових відносин, перш за все, страждає особа, яка погоджується на таку працю. Більшість найманих працівників не розуміють того, що відсутність правового регулювання трудових відносин робить громадянина незалежної держави рабом. Використання найманої праці без оформлення трудових відносин призводить до позбавлення працівника: 

-    гарантованого розміру заробітної плати (у тому числі розміру тарифної ставки або посадового окладу працівника, доплати, надбавки й заохочувальних виплат);

-    права на відпустку, у тому числі додаткову й без збереження зарплати, відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами; 

-    права на оплату лікарняного;

-    права на достроковий вихід на пенсію, якщо ви працюєте в шкідливих умовах праці;

-    права на скорочений робочий день, тиждень, якщо ви працюєте в шкідливих умовах праці;

-    права не працювати у вихідний і святковий день;

-    права не залучатися до понаднормових робіт без вашого бажання;

-    права на допомогу по безробіттю;

-    права на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві й професійних захворювань;

-    права на зарахування виробничого стажу;

-    права на матеріальне забезпечення в порядку соціального страхування в старості;

-    права на гарантії за колективним договором.

Відповідно до Загальної декларації прав людини «всі люди народжуються вільними та рівними у своїй гідності та правах». Погоджуючись на роботу без оформлення трудових відносин громадянин автоматично та власноручно позбавляє себе такого права.

Оскільки трудовий договір є двосторонньою угодою між найманим працівником та роботодавцем, де право однієї сторони відповідає обов'язку іншої, використання тіньової зайнятості для роботодавця призводить до позбавлення права вимагати виконання роботи належним чином, підпорядкування найманого працівника внутрішньому трудовому розпорядку, тощо.

Що стосується суспільної небезпеки для громадськості, то всі ми є споживачами послуг у сфері громадського харчування, торгівлі, транспорту, будівництва тощо. Тіньова зайнятість сприяє поширенню професійних захворювань, аварійності на дорогах, низької якості виконуваної роботи, ризику виникнення нещасних випадків на виробництві тощо, оскільки неоформлений робітник не проходить обов'язкове медичне обстеження, з ним не проводяться інструктажі та навчання з техніки безпеки, охорони праці.

Згідно Кодексу законів про працю в Україні трудовий договір укладається, як правило, в письмовій формі. Укладення трудового договору оформляється наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу про зарахування працівника на роботу.

У разі, коли трудовий договір укладається між працівником і фізичною особою, фізична особа повинна у тижневий строк з моменту фактичного допущення працівника до роботи зареєструвати укладений у письмовій формі трудовий договір у державній службі зайнятості за місцем свого проживання.

Проблема легалізації праці залишається наразі актуальною. На жаль, ще чимало працівників нашого району живуть днем нинішнім, віддаючи перевагу тимчасовим вигодам.
        Шановні працівники! Вам вирішувати, що є найголовнішим - жити сьогоденням або мати впевненість у завтрашньому дні, забезпечуючи своїм родинам добробут і спокій, отримувати певні соціальні гарантії.

Шановні роботодавці! Закликаємо Вас зробити крок назустріч суспільству - легалізувати зайнятість населення та відмовитись від зарплати "в конвертах”. Це дозволить зняти, по-перше, соціальну напругу а, по-друге, дозволить громадянам отримати реальну соціальну підтримку.

Переглядів: 537 | Додав: УСЗН | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
НАША АДРЕСА
44800, Волинська обл., смт Турійськ, м-н Центральний, 1, тел. (03363) 21562, 21883, 21687, e-mail: tuszn@ukr.net, код ЄДРПОУ 03191957
ОНЛАЙН
АТО
РЕАБІЛІТАЦІЯ
Календар
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Пошук
Архів записів
Корисні посилання
Безкоштовний хостинг uCoz